cultuur
en
educatie

2018
2019

Gooi en
Vecht-
streek

home > nieuws > zomer workshops juli 2018

Zomer Workshops juli 2018

Deze workshops vinden plaats bij Globe in de “Kunstbarak”
Heuvellaan 33, Hilversum

Kunstenaar-docent: Mark van Praagh

 

 LINOLEUMSNEDE: ONTWERPEN, GUTSEN EN DRUKKEN

23-24 juli

€ 100

 AQUAREL TECHNIEKEN

 25 juli

€ 59

 TEKENEN, BASISTECHNIEKEN

 26 juli

€ 59

 SCHILDEREN BASISTECHNIEKEN, acryl en/of olieverf

 27 juli

€ 69

 LANDSCHAP: RUIMTE- EN DIEPTE WERKING - olieverf of acryl

 30 juli

€ 69

 PORTRET TEKENEN NAAR FOTO  potlood/grafiet, houtskool of krijt

 31 juli

€ 59

alle zomer workshops zijn inclusief vrij gebruik van materialen

toelichting per workshop:

LINOLEUMSNEDE: ONTWERPEN, GUTSEN EN AFDRUKKEN
maandag & dinsdag 23 - 24 juli 2018  12-17 uur 
(ook geschikt voor beginners)    € 100 incl. materialen

In deze 2 dagen maak je het hele proces mee van het ontwerpen, gutsen en afdrukken van een linoleumsnede. Ter inspiratie en informatie bekijken we linoleumsneden van verschillende kunstenaars. Er worden suggesties aangereikt voor een thema of onderwerp n.a.v. foto’s, stilleven, eigen fantasie of verbeelding. Je kunt ook eigen ideeën voor een lino meebrengen. Je leert ‘denken’ en ontwerpen in vlakken en lijnen en maakt een eigen ontwerp. Het ontwerp wordt overgebracht op linoleum. Je snijdt / gutst vervolgens je eigen lino. Tenslotte kun je een oplage drukken op de pers of met de lepel op verschillende soorten papier. Experimenten met verschillende kleuren en drukgangen zijn ook interessant. Twee middagen intensief werken met verrassende resultaten. Deelnemers kunnen ook afdrukken van elkaar uitwisselen.

AQUAREL TECHNIEKEN
woensdag 25 juli 2018     9.30-12 en 13-16 uur       
(ook geschikt voor beginners)
   € 59,- incl. materialen

We bekijken dia’s van aquarellen waarbij verschillende technieken zijn toegepast. Je ziet verschillende stijlen. Diverse technieken worden gedemonstreerd door Mark. Fruit, bloemen, eenvoudige stillevens of abstracte thema’s zijn uitgangspunten voor diverse studies. Ook foto’s  kunnen gebruikt worden. Je tekent eerst dun in potlood. Daarna werk je in verschillende aquareltechnieken: nat in nat en gelaagd, glacerend, heel voorzichtig en gedurfd. Wanneer je een goede kwaliteit pigment gebruikt en de aquarel zorgvuldig in lagen opbouwt, met respect voor de techniek, kun je de specifieke transparantie van de aquarel behouden en toch zeer diepe, krachtige en prachtige kleuren verkrijgen. Bij de cursusprijs zijn verf en verschillende soorten goed aquarelpapier inbegrepen.

TEKENEN,  BASISTECHNIEKEN; potlood/grafiet, houtskool of krijt

donderdag 26 juli 2018    9.30-12 en 13-16 uur  
(zeer geschikt voor beginners)     € 59 incl. materialen

In één dag leer je niet tekenen. Maar een aantal degelijke  technieken en basisvaardigheden kunnen wel uitgelegd, gedemonstreerd en geoefend worden. We werken vooral naar de waarneming. Fruit, eenvoudige stillevens, een bloem of een boom.  Je leert bewust kijken naar je onderwerp en daarmee leg je een basis om beter te tekenen. Daarnaast doen we ook nog een paar vrije en abstracte oefeningen. We werken met grafiet (potlood), houtskool, krijt en kneedgum. Het gaat over vorm, verhoudingen, lijn, arceren, toon, plastiek, licht en schaduw en compositie.

 

BASIS TECHNIEKEN SCHILDEREN. Acryl en/of olieverf: kleine stillevens
vrijdag 27 juli 2018     9.30-12.30 en 13.30-17 uur    

(ook geschikt voor beginners)    € 69 incl. materialen

Kleine stillevens: twee peren op een bordje,  een stel aardewerk kannen of glazen fles. We bekijken dia’s van stillevens die ons leren en inspireren. Je maakt eerst schetsen om vorm en compositie te onderzoeken. Na demonstratie en uitleg over verschillende technieken van schilderen met acrylverf zet je de onderschildering op. Je leert  kijken naar kleuren in licht en schaduw en mengen van fijne kleurnuances. Ook olieverf technieken worden gedemonstreerd. De tweede laag kun je met olieverf schilderen of kiezen door te gaan met acrylverf. Je oefent hoe je de verf gladder, dun of juist vetter kunt neerzetten met verschillende penselen. In één dag een fijn en klein schilderij…

LANDSCHAP: RUIMTE- EN DIEPTEWERKING - OLIEVERF OF ACRYL
maandag 30 juli 2018   9.30-12.30 en 13.30-17 uur     € 69 incl. materialen

Foto’s van verschillende landschappen zijn uitgangspunt. We onderzoeken hoe dieptewerking en verten op verschillende manieren kunnen worden verkregen in een schilderij. Vorm- en kleur- of atmosferisch perspectief, overlapping, textuurverschillen en mate van detaillering zijn o.a. middelen om dieptewerking in je werk te versterken. Ook de compositie speelt een rol. Aan de hand van een diaserie van foto’s en schilderijen wordt een en ander toegelicht. Je zet n.a.v. foto’s van landschappen een schilderij op in olieverf of acryl waarin je de verkregen inzichten toepast. Je kunt daarbij in eigen stijl en techniek werken. Als het goed is heeft iedereen aan het eind van de dag een ruimtelijk schilderij met een sterke dieptewerking. Vooral interessant voor mensen die graag landschappen schilderen.

 

PORTRET TEKENEN  NAAR FOTO; potlood/grafiet, houtskool of krijt

dinsdag 31 juli 2018   9.30-12 en 13-16 uur     
(ook geschikt voor beginners)    € 59  incl. materialen  

We beginnen met enige ‘theorie’ over basisvormen, verhoudingen, plastiek en details van het portret. Een diaserie van getekende portretten maakt verschillende technieken en stijlen inzichtelijk. Daarna aan de slag met potlood/grafiek, houtskool of krijt. We werken naar foto’s die aanwezig zijn in het atelier of die je zelf meeneemt. Je oefent in goed kijken naar vormen, verhoudingen, lijnen, tonen, gelijkenis en expressie. Na een aantal studies werk je een tekening uit. Naast informatie in de groep is de begeleiding vooral individueel. Wie zich inschrijft krijgt nadere informatie en criteria waaraan de foto die je zelf meeneemt moet voldoen.

 

voor inschrijven kijk bij:

Volwassenen, zomer workshops